Medy se dělí na dvě hlavní skupiny - květové a medovicové.
Med květový (nektarový) má obvykle světlejší barvu,
Med medovicový je temněji zbarven.
Podle snůšky dělíme medy na medy z jarní snůšky (ovocné stromy, javor), medy letní snůšky (akát, lípa) a medy pozdní snůšky (medovice, vřes).
DRUHY MEDU:
MED LIPOVÝ je žluté až zlatožluté barvy, vůně a chuti lipových květů. Čistý lipový nektarový med se téměř nevyskytuje, bývá ve směsi s lipovou medovicí.
MED AKÁTOVÝ je vodojasný nebo nažloutlý, špatně krystalizuje a dlouhou dobu zůstává tekutý. Je jemné chuti.
MED OVOCNÝCH STROMŮ je světle žlutý. Velmi aromatický a rychle krystalizuje.
MED Z ŘEPKY je žlutý, obsahuje hodně pylových zrn jako ostatně všechny jarní medy. Rychle krystalizuje.
MED MALINA-OSTRUŽINA je světle hnědý, velice lahodný často je ve směsi s medovicí. Pomalu krystalizuje.
MED LESNÍ (medovicové) jsou vždy tmavších barev, obsahují větší množství minerálních látek než medy nektarové. Mají výraznou chuť.
MED MEDOVICOVÝ MODŘÍNOVÝ je rezavohnědý s hrubšími krystaly , které se po čase usadí na dně. Má výraznou chuť.
Med se konzumuje zpravidla přímo, ale můžeme z něj připravovat celou řadu jídel a nápojů. Nejznámější je perník, medovník, ovoce s medem, domácí limonády a medovina.
Med je z hlediska lidské výživy především cukerná potravina. Obsahuje však cukry ve stravitelnější formě, než jsou například v řepném cukru. Med je bohatý na minerální látky, obsahuje téměř všechny vitamíny. Med podporuje činnost trávicí soustavy, je vhodný pro rekonvalescenty po těžkých onemocněních i pro děti. Med se používá v domácím lékařství při kašli, chrapotu, rýmě, při zánětech krčních, na popáleniny.
Pro svoji baktericidnost se používá k ošetření hnisavých ran.